سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مدیر وبلاگ
 
آمار واطلاعات
بازدید امروز : 8
بازدید دیروز : 0
کل بازدید : 21855
کل یادداشتها ها : 20
خبر مایه


ی از طرق شیعه و سنی از پیغمبر اکرم (ص) نقل شده که در بعضی از آنها فقط به تعداد آن بزرگواران اشاره شده و در بعضی اضافه شده که همگی ایشان از قریش هستندو در بعضی دیگر عدد ایشان را عدد نقباء بنی اسرائیل شمرده و در بعضی دیگر آمده است که نه نفر ایشان از فرزندان امام حسین (ع) هستند وبالاخره در بعضی از روایات اهل سنت و روایات متواتر از طرق شیعه اسماء یکایک ایشان بیان شده است. و نیز روایات زیادی از طرق شیعه دربارة امامت هر یک از ائمه اطهار علیهم الصلوه والسلام- نقل شده که در این مختصر، مجال ذکر نمونه ای از آنها هم نیست (غایه المرام، اثبات الهداه و بحارالانوار). از اینروی آخرین بحث از بخش امامت را به بحث دربار‌ة امام دوازدهم حضرت صاحب الزمان – عجل الله تعالی فرجه الشریف- اختصاص می دهیم و برای رعایت اختصار تنها به ذکر مهمترین نکات می پردازیم.

حکومت الهی جهانی

دانستیم که هدف اصلی و اولی از بعثت انبیاء کامل کردن شرایط برای رشد و تکامل آزادانه و آگاهانة انسانها بوده که به وسیلة قراردادن وحی الهی در دسترس مردم، تحقق یافته است. همچنین اهداف دیگری نیز منظور بوده که از جمله می توان کمک به رشد عقلانی و تربیت روحی و معنوی افراد مستعد را به شمار آورد. و در نهایت انبیاء عظام-علیهم الصلوه و السلام- درصدد تشکیل جامعة ایده ال براساس خداپرستی وارزشهای الهی و گسترش عدل وداد در سراسر زمین بوده اند وهر کدام در حد امکان قدمی در این راه برداشته اند و بعضی از ایشان توانسته اند در محدودة جغرافیایی و زمانی خاص، حکومت الهی را برقرار سازند. ولی برای هیچکدام از ایشان شرایط تشکیل حکومت جهانی فراهم نشده است.

البته فراهم نشدن چنین شرایطی به معنای نارسایی تعالیم و برنامه‌های انبیاء یا نقص مدیریت و رهبری ایشان نیست و نیز به معنای تحقق نیافتن هدف الهی از بعثت ایشان نمی باشد زیرا همچنانکه اشاره شد هدف الهی فراهم شدن زمینه و شرایط برای سیر و حرکت اختیاری انسانهاست «لئلا یکون للناس علی الله حجه بعد الرسل» (تا اینکه مردم پس از انبیاء برخداوند حجتی نداشته باشند) (نساء/165)

نه الزام و اجبار مردم بر پذیرفتن دین حق و پیروی از رهبران الهی؛ و این هدف تحقق یافته است. در عین حال، خدای متعال در کتابهای آسمانیش وعدة تحقق حکومت الهی را در پهنة زمین داده است که می توان آن را نوعی پیشگویی نسبت به فراهم شدن زمینة پذیرش دین حق در سطح وسیعی از جامعه انسانی به حساب آورد که با استفاده از افراد و گروههای بسیار ممتاز و از مددهای غیبی الهی موانع تشکیل حکومت جهانی از سر راه برداشته شده عدل وداد بر توده‌های ستمدیدة مردم که از بیداد ستمگران به ستوه آمده و از همه مکتبها ناامید نشده اند گسترش خواهد یافت. و می توان آن را تحقق هدف نهایی از بعثت پیامبر خاتم (ص) و دین جهانی و جاودانی او به حساب آورد زیرا دربارة‌وی فرموده است: «لیظهره علی الدین کله» (توبه/37)

و با توجه به اینکه امامت، متمم نبوت و تحقق بخش حکمت خاتمیت است می توان نتیجه گرفت که این هدف به وسیلة آخرین امام تحقق خواهد یافت واین همان مطلبی است که در روایات متواتری که دربارة‌ حضرت مهدی – ارواحنا فداه- وارد شده مورد تاکید قرار گرفته است.

در اینجا نخست به چند آیه از قرآن کریم که متضمن بشارت به تحقق چنین حکومتی است اشاره می کنیم و سپس به ذکر نمونه ای از روایات مربوط به این مبحث می‌پردازیم.

وعدة ‌الهی

خدای متعال در قرآن کریم می فرماید: در تورات و زبور نوشته ایم که صالحان، وارث زمین خواهند بود: «ولقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون» (انبیاء/105) و در آیة دیگری نظیر این مضمون ا زحضرت موسی (ع) نقل شده است (اعراف/ 128) و بی شک این وعده روزی تحقق خواهد یافت.

و در جای دیگر بعد از اشاره به داستان فرعون که مردم را به استضعاف کشانده بود می فرماید: «و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض »

هر چند در مورد بنی اسرائیل به قدرت رسیدن آنان بعداز رهایی از چنگال فرعونیان است ولی تعبیر «و نرید…» اشاره به یک ارادة مستمر الهی دارد و از اینروی در بسیاری از روایات، بر ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف تطبیق شده است. (بحار، ج 51، ص 54 و 63 و64)

همچنین در جای دیگری خطاب به مسلمانان می فرماید: کسانی از شما که ایمان واقعی واعمال شایسته داشته باشند به خلافت خواهند رسید «وعدالله الذین امنوامنکم وعملواالصالحات لیستخلفنهم فی الارض کما استخلف الذین من قبلهم و لیمکنن لهم دینهم الذین ارتضی لهم و لیبدلنهم من بعد خوفهم امنا یعبدوننی لایشرکون بی شیئا و من کفر بعد ذلک فاولئک هم الفاسقون» (نور/55) ودر روایات آمده است که مصداق کامل این وعده، در زمان ظهور ولی عصر، عجل الله فرجه الشریف- تحقق خواهد یافت.

نمونه ای از روایات

روایاتی که شیعه و سنی از پیامبر اکرم (ص) دربارة‌حضرت مهدی عجل الله فرجه الشریف نقل کرده‌اند فوق حد تواتر است و تنها روایاتی که اهل سنت نقل کرده اند به تصدیق عده ای از علماء خودشان به حد تواتر می رسد. و گروهی ازعلماء ایشان اعتقاد به آن حضرت را مورد اتفاق همه فرقه های اسلامی دانسته اند (شرح ابن ابی الحدید، ج 2، ص 535) و عده ای از علماء اهل سنت کتابهایی دربارة آن حضرت و علائم ظهورشان نوشته اند (مانند کتاب «البیان فی اخبار صاحب الزمان» تالیف حافظ محمدبن یوسف گنجی شافعی که در قرن هفتم می زیسته و کتاب البرهان فی علامات مهدی آخر الزمان» تالیف متقی هندی که در قرن دهم می زیسته است.) اینک نمونه ای از روایات اهل سنت:

از جمله چندین روایت از پیامبر اکرم (ص) نقل کرده اند که فرمود: اگر یک روز از عمر جهان بیشتر نمانده باشد خدای متعال آن روز را چنان طولانی خواهد کرد تا مردی از اهل بیت من و همنام من به حکومت برسد (صحیح ترمندی، ج2، ص 46 صحیح ابوداود: ج2، ص 207، مسند احمدبن حنبل، ج 1 ص 378) و از ام سلمه روایت کرده اند که رسول خدا (ص) فرمود: مهدی از عترت من واز فرزندان فاطمه است (العاف اراغبین/ص134، نقل از صحیح مسلم، و ابوداود و سنائی و ابن ماجه و بیهقی)

و از ابن عباس نقل کرده اند که رسول خدا فرمود:همانا علی، امام امت بعداز من است واز فرزندان او قائم منتظر می باشد و هنگامی که ظهور کند زمین را پر از عدل و داد می‌سازد چنانکه پر از ظلم وجور شده است (ینابیع الموده، ص 494)

 






طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ